Wat is een uitlegvideo?

Een kort overzicht

Wat is een uitlegvideo (of explainer video)? Het is een type video, vooral gebruikt door bedrijven en organisaties. Deze video’s worden ingezet om een bepaald product, een dienst of het merk zelf uit te leggen. En dit op een simpele en efficiënte manier.

In min of meer een minuut leggen deze video’s het gekozen onderwerp haarfijn uit. Video is het perfecte medium om je boodschap over te brengen. Mensen verbinden met de magie van het bewegende beeld en absorberen het als een spons. Het is jouw verhaal, dat je in één klik kan delen. Op elk toestel. Overal.

Bij Zologie maken we alles helder met animatie. We maken dus geanimeerde explainer video’s. Waarom animatie? Simpel! Animatie kent eenvoudigweg geen grenzen. Het geeft je de kracht om alles te visualiseren en we kunnen dit gewoon doen van achter onze bureaus. Het is bovendien allesbehalve saai en animatie raakt niet snel gedateerd.

Wij onderscheiden drie grote categorieën binnen de grote groep van uitlegvideo’s:

De klassieke uitlegvideo

Met Zologie maakten we al een heleboel van deze “klassieke” uitlegvideo’s. Ze worden gebruikt om producten en diensten uit te leggen en zo b.v. de verkoop ervan te boosten. De verhaallijn is eenvoudig, maar uitermate doeltreffend: “Je hebt een probleem… en wij hebben dé oplossing!”

Zoals deze, voor Jewebsitemakenmetwordpress.be:

De geanimeerde merkvideo

De volgende categorie is wat wij graag de merkvideo noemen. Dit is een uitlegvideo die duidelijk maakt waar een organisatie of bedrijf voor staat. Het is een goede manier om de missie en kernwaarden van je organisatie in de kijker te zetten. En uiteraard, aan alle huisstijl- en merkrichtlijnen wordt voldaan. 

Hier kan je een voorbeeld vinden dat we samen met Accountancy Europe maakten:

De video gericht op belangenbehartiging

Het doel van dit type video is om het gedrag van mensen te veranderen. Vooral ingezet door belangenorganisaties en NGO’s. Soms met een erg breed publiek, soms heel specifiek gericht op b.v. beleidsmakers zoals leden van het Europees parlement.

Dit is een voorbeeld dat we in samenwerking met FIA Region I gemaakt hebben:

Met deze belangenbehartiging-video ronden we de drie grote categorieën van uitlegvideo af. 

En er is natuurlijk nog meer te beleven op vlak van animatie dan enkel uitlegvideo’s! Bij Zologie zijn we er trots op dat we inzetbaar zijn voor een heleboel 2D-animatie-projecten. Van uitlegvideo’s tot video’s voor op sociale media of zelfs assets voor webapplicaties.

We gaan de uitdaging graag aan!

Benieuwd hoe we werken? Of wil je weten hoe lang het duurt om een video te maken? Check onze workflow en ontdek de 8 mijlpalen van elke productie. Dit overzicht is gebaseerd op een productie die we realiseerden voor FIA Region I.