Verbeter je merkidentiteit met een motion-design style guide

Motion-design is niet langer louter een leuke toevoeging aan je merk. Tegenwoordig behoort het tot de basis van een professionele visuele identiteit. Toch maken veel organisaties nog geen gebruik van de voordelen die motion design te bieden heeft. 

Maar hoe begin je eraan? Wel, de eerste stap is om een ​motion-design style guide te ontwikkelen. Dankzij dat document vol richtlijnen en tips, kan je focus en consistentie behouden doorheen je animatievideoproducties.

In deze blog leer je waarom en hoe je motion-design toepast in je visuele identiteit.

Waarom zou je animatievideo opnemen in jouw visuele identiteit? 

Animatie is een krachtig hulpmiddel om met je volgers en/of doelgroep te communiceren over de ideeën en waarden van je merk. In luttele seconden laat je bericht een indruk achter. Daarnaast is je geanimeerde video super sharable op zowat elk platform. Als bonus zijn je meertalige volgers gemakkelijk te bereiken door ondertitels of extra taalversies toe te voegen.

Hoe voeg je animatie toe aan je merk?

Elke organisatie heeft verschillende doelen en waarden. Daarvoor zijn verschillende soorten animatie nodig. Een NGO wil bijvoorbeeld haar stem laten horen, luid en duidelijk. Ze maken sneller gebruik van wat brutalere, pittige en “geen-blad-voor-de-mond-animaties”. 

Maar een Europese belangenorganisatie die EU-wetgevers wil overtuigen, heeft wellicht een serieuzere en gestileerde geanimeerde look & feel en tone-of-voice nodig.

Wat heeft animatie voor jouw merk te bieden? Welke concepten zijn mogelijk interessant voor jouw verhaal? Dat is waar de stijlgids voor motion-design het verschil maakt. Dit document is het resultaat van onderzoek naar hoe jouw merk motion-design en animatie doeltreffend kan gebruiken. Het is een verzameling van specifieke motion-design richtlijnen en unieke, op maat gemaakte animatieconcepten voor jouw merk. 

Een motion-design style guide is een audiovisuele uitbreiding op je bestaande huisstijlgids.

Rozan Cools, Art Director bij Zologie

Afhankelijk van de doelen en waarden van je merk bestaat je motion-design style guide meestal uit:

  • Een geanimeerd logo
  • geanimeerde sociale media content
  • Een corporate live video stijl
  • Een bibliotheek van illustraties, die gebruikt kunnen worden in de toekomstige animaties
  • Alle andere interessante audiovisuele toevoegingen voor uw merk

Wanneer we zelf de motion-design stijlgids als een service aanbieden, leveren we alle onderdelen in een PDF-handboek vol praktische richtlijnen aan. Zo weet je hoe de animaties correct kunnen toegepast worden in het communicatieplan van jouw organisatie. Het idee is dat elke creatieve studio nadien met de richtlijnen kan werken. Uiteraard werken we zelf graag sociale media-animaties uit voor jouw merk. 😇

Hoe kan ik de motion-design style guide doeltreffend gebruiken?

Ontwikkel geanimeerde sociale media-inhoud met de concepten die worden beschreven in de gids

Sociale media is een existentieel onderdeel van marketing en geanimeerde video is van grote waarde voor jouw sociale media. Op basis van de motion-design style guide kun je hapklare concepten en vignetten uitwerken voor je contentkalender. Dit zijn de populaire snackables. Het belangrijkste doel van deze video’s is om de online aanwezigheid te vergroten. En uiteraard om op een meer unieke manier met je volgers in contact te komen. 

Lees meer over onze visie op animaties voor sociale media.

Professionaliseer uw live video content 

Regelmatig plaatsen van een videoboodschap op uw social media is een gemakkelijke en persoonlijke manier om in contact te komen met uw volgers. Voeg er een bedrijfsvideo-huisstijl aan toe en deze video’s zien er meteen veel professioneler uit. 

  • Trek de aandacht van de kijker met een geanimeerde titel.
  • Introduceer uw spreker en zijn organisatie met lower third
  • Benadruk de woorden van de spreker door middel van trefwoorden in beeld
  • Sluit de video af met een vloeiende overgang naar een logo-animatie

Slotbedenking

Motion design en animatie zijn geweldige tools om je merk te verbeteren, de zichtbaarheid te vergroten en de juiste sfeer te creëren. Laat het ons weten als je overweegt je merk te professionaliseren met animatie. We willen er graag een kort gesprek over hebben via Google Meet. Neem contact met ons op via de contactpagina, mail ons (hello@zologie.com) of bel ons: +32485401523.