“A goal without a plan, is just a wish.”

Antoine de Saint-Exupéry

Jouw animatievideo in 8 stappen

Het basisrecept voor een topvideo is redelijk eenvoudig: gewoon de juiste ingrediënten vinden en ze in de juiste volgorde toevoegen.

Klinkt dat allemaal nog wat te abstract? Geen probleem, we hebben een volledige case die alles in detail uitlegt. ⬇️

Productiecasus: “Manifesto for mobility”

Deze case realiseerden we voor FIA Region I in het kader van de Europese verkiezingen van 2019, in samenwerking met hun communicatieverantwoordelijke Valentina Ferrara en haar team. Klik op elke stap om in de details te duiken!

Kick-off meeting

Alles begon met de kick-off meeting in het hoofdkwartier van FIA Region I in Brussel. Valentina en haar team waren goed voorbereid en vertelden ons in detail waarover de video moest gaan. De perfecte start! We bepaalden de doelstellingen, de inhoud werd uitgeklaard  en maakten een prijsschatting. We konden beginnen!

Om een goede video te maken is het essentieel dat we zo veel mogelijk informatie over het onderwerp ontvangen. Je kan dit bezorgen tijdens of kort na de kick-off meeting.

Explainer video kick-off meeting

Voice-overtekst

Met alle informatie die we van Valentina’s team kregen, begonnen we aan de eerste versie van de voice-overtekst. Dat is de tekst die de voice-over-stem zal gebruiken in stap 5. Na wat finetuning was de finale versie van het script klaar. 

Het script is de ruggengraat van de video. Het bepaalt de inhoud en timing van de animatie en moet glashelder zijn. Onze copywriter bewaakt het volledige schrijfproces.

Explainer video script writing

Storyboard

Met het afgewerkte script in handen begonnen we aan het storyboard. Shot per shot en zin voor zin maakten we een schets van de actie die tot leven moet komen in de animatie. Deze video duurde 3 minuten en had 6 hoofdstukken, dus we moesten zeker zijn dat het interessant bleef tot de laatste seconde. Een andere uitdaging: de 6 hoofdstukken zouden ook 6 aparte video’s worden. Het was dus belangrijk dat elk hoofdstuk op zichzelf stond.

In deze fase bepalen we wat we tonen, wanneer we het tonen en wat we horen. Het storyboard is de basis van stap 4: de illustraties creëren die we gebruiken in de animatie.

Explainer video story boarding on iPad Pro

Illustraties

Dit was de derde video die we maakten voor FIA Region I, dus we hadden al eerder een visuele stijl voor video ontwikkeld. Die gebruikten we als basis voor de nieuwe productie, maar we wilden een stapje verder gaan. We gaven de figuren hier en daar faux-3D en ontwikkelden een paar interessante standpunten met dynamische split screens. Hierdoor bouwden we de bestaande stijl verder uit.

We maken al de illustraties voor de animatievideo in Adobe Illustrator. De stijlgids van de klant is de basis van waaruit we vertrekken. We proberen altijd verder te gaan dan die stijlgids, maar bewaken natuurlijk de geest en herkenbaarheid van de huisstijl van het bedrijf. 

Na stap 4 is de pre-productie klaar. Nu kan de video echt tot leven komen!

Explainer video illustrating in Adobe Illustrator

Opname van de voice-over

In de volgende fase kozen Valentina en haar team de voice-over (VO) stem die het script zou lezen. De stem van de eerste 2 video’s die we voor hen maakten was Nicola, en voor de verandering koos het team deze keer een mannenstem. We gaven hen enkele samples en de keuze viel op Greg. Hij werkte al eerder voor Zologie dus we kenden zijn kwaliteiten. Greg heeft een serieuze en lage tone-of-voice en dat paste perfect bij de boodschap die FIA Region I wilde verkondigen.

In deze fase mag je een stem kiezen uit een ruime reeks voorbeelden. De stem wordt opgenomen in een professionele audiostudio en gemasterd en gemixt in stap 7. Wil je een Vlaamse VO? Dan kies je uit een selectie geweldige stemmen die we in onze lokale studio opnemen. We raden je in dat geval aan om aanwezig te zijn bij de opname.

Explainer video voice-over recording

Productie van de animatie

Nu zijn alle puzzelstukjes klaar en kan het animeerwerk beginnen. Het duurde ongeveer een week om de eerste versie van onze video voor FIA Region I te maken. De klant was blij met het resultaat, dus we konden onmiddellijk beginnen aan de 6 korte filmpjes waarover we het hadden in stap 3.

Op het moment dat we beginnen aan de animaties is alles gepland en kraakhelder. We gaan eindelijk de unieke, levende wereld van de video tot leven brengen. In deze fase kunnen we nog veel elementen finetunen, omdat de stijl en de snelheid van de animaties een groot effect hebben op de toon van de video. Het doel is altijd om een samenspel te creëren tussen de actie en de boodschap die we willen communiceren.

Explainer video animation production in After Effects

Audioproductie

Nadat alle 7 video’s voor Valentina afgewerkt waren, lieten we onze geluidsman Tom erop los. Opnieuw moesten er keuzes gemaakt worden: het genre en het soort muziek.

Tom stelde 3 nummers voor, waaruit de klant er eentje koos. Het nummer werd samen met de geluidseffecten en de gemasterde stem van Greg in de video gemonteerd. En voilà, de productie was klaar!

Aaah het geluid! Dat is écht de kers op de taart. De animatie komt tot leven dankzij de geluidseffecten en de muziek versterkt de sfeer van de video. De audiovisuele productie bereikt z’n finale vorm, klaar voor stap 8!

Explainer video audio production

Showtime!

De Europese verkiezingen van 2019 stonden voor de deur, dus Valentina en haar team zorgden ervoor dat de video’s op tijd gepubliceerd werden. Ze verschenen op hun website en socialemediakanalen en werden gedeeld met partners en leden, om een zo groot mogelijk bereik te garanderen. Waarom? Simpel! De toekomst van onze mobiliteit hangt ervan af! 😉

Als het volledige proces is afgerond, leveren we het MP4-bestand met de video. Deze kan je uploaden op al je kanalen. Als je ondertitels bestelde, dan krijg je die als aparte SRT-bestanden die alle platformen herkennen.

Time to push play!

“We’re all very happy with the video!”

Valentina Ferrara, Communications Manager FIA Region I

5 weetjes voor een vlot project

Een volledige productie duurt gemiddeld 4 weken. Meestal spenderen we 2 tot 3 weken aan de preproductie (stap 1 tot 4) en 1 tot 2 weken aan de productie zelf. 

In preproductie moeten we veel feedback uitwisselen. Hou hier rekening mee als je een project plant. 

Omdat we vaak feedback nodig hebben, verandert onze planning dagelijks. We proberen de productietijd natuurlijk altijd zo kort mogelijk te houden. 

We plannen een project pas in na een geschreven goedkeuring van het totale budget.

Doorheen het project zijn er verschillende mijlpalen. Eens die zijn gepasseerd, kan je niet meer terug. Bijvoorbeeld: als we het script moeten veranderen in stap 6, dan moeten we het hele project resetten. Dit is niet inbegrepen in het geschatte budget.